• Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges Hundföretagare

KOMPETENS - GLÄDJE - OMTANKE

  • Hem
  • Föreningen
    • Broschyr
    • Styrelse
    • Medlemsåtagande
    • Stadgar
    • Historik
  • Hundföretagare
    • Om oss
    • Bli H-märkt
    • Bli medlem
    • Utbildningskrav
    • Medlemsåtagande
    • Etisk guide – LIMA
    • Kvalitetskontroll
    • GDPR
    • Att bli hundföretagare
  • Hundägare
    • Om oss
    • H-märket
    • Konsumentkontakt
    • Bli stödmedlem
    • Kunskapsbank
    • Att vara hundägare
  • Kontakt
  • Hitta hundföretagare
  • LOGGA IN

Kvalitetskontroll

Kvalitetssäkring

Som H-märkt företagare erhåller du en kvalitetsstämpel, vilket också innebär att du går med på att genomgå alla steg i vår kvalitetssäkring. Denna kontroll gynnar din verksamhet då det ökar din trovärdighet jämtemot kund och andra företagare. Vår kvalitetssäkrande rutin är en process i tre steg; ansökan, löpande tillsyn och särskild kontroll vid missnöjesanmälan. 

Ansökan

Vid ansökan kontrolleras att du uppfyller utbildningskraven och att du godkänt vårt medlemsåtagande.

Fortbildning

För att säkerställa och uppmuntra livslångt lärande hos våra hundföretagare lämnar alla medlemmar in skriftlig dokumentation på fortbildning varje år. I denna text förklaras rutinerna för den kontroll av kontinuerlig fortbildning som styrelsen utför.

Läs mer

Hur går det till?
Varje år uppmuntras föreningens medlemmar att söka relevant fortbildning för sin yrkesgren. Därefter sammanställer varje person sina fortbildningar när det är dags för dem att årligen förnya medlemskap i Sveriges Hundföretagare. Den skriftliga dokumentationen lämnas in digitalt i samband med att medlemmen godkänner medlemsåtagandet och betalar in medlemsavgiften. Utan en uppladdad fil (t.ex. ett inskannat diplom) går det inte att genomföra förnyelsen.

Styrelsen utför varje år flertalet stickprov bland medlemmarnas fortbildningar. Dessa bedöms utifrån att de ska ha tillräcklig omfattning, kvalitet och yrkesrelevans.

Omfattning

Vi bedömer att varje medlem ska ta del av fortbildning motsvarande två heldagar, alltså 16 timmar, på ett år. Självklart uppmuntrar vi till lärande utöver detta, men det är inget vi kräver just nu.

Fortbildningen behöver endast omfatta ett ämne, men innehållet bör vara på en nivå som är rimlig för en yrkesverksam inom hundbranschen. En introduktionsföreläsning till hundspråk anses till exempel vara på allt för basal nivå.

Kvalitet

Den/de personer som leder utbildningen/-arna ska vara kvalificerade att utbilda andra om sina ämnen. Om vi inte kan se att utbildarna har någon relevant utbildning och erfarenhet så anses de inte heller lämpliga att utbilda andra.

Yrkesrelevans

Beroende på vilka yrkesgrenar medlemmen i fråga är godkänd inom kan olika fortbildning anses relevant. Till exempel är ”nya rön om bad och fön” relevant fortbildning för en hundfrisör, men inte för en hundinstruktör.

Löpande tillsyn

Den löpande tillsynen är ute efter att kontrollera att alla medlemmar fortsätter hålla god kvalitet år efter år. För att företagaren ska få ge en rättvis bild av sin verksamhet är styrelsen i direkt kontakt med ett antal av våra medlemmar, vilka väljs ut genom ett slumpmässigt stickprov. Det styrelsen är ute efter vid denna kontakt är att höra hur verksamheten bedrivs och hur kunder anser sig själva och sin hund bli bemötta.

Läs mer

Syftet

Det kan kännas otäckt att få sin verksamhet granskad utifrån. Styrelsen är dock medveten om att våra H-märkta hundföretagare har hög kompetens och att du som genomgår granskningen redan är en godkänd medlem. Syftet med den här kontakten mellan företagaren och styrelsen är framförallt att vi ska hjälpa dig hitta utvecklingspotential och att se att du följer våra riktlinjer. Du får gärna ställa frågor till styrelsen.

Den första delen av granskningen består av ett antal frågor som behandlar medlemsåtagandet. Dessa ska du, företagaren, besvara skriftligt. Syftet är att hjälpa dig hitta din utvecklingspotential och att låta styrelsen se att du följer våra riktlinjer.

Den andra delen är till för att säkerställa vårt löfte till kund om att våra hundföretagare håller hög kvalitet hällande professionalism samt hund- och kundbemötande. Här krävs något mer arbete gällande att kunna presentera material, som du sedan ska maila in tillsammans med detta dokument.

Varje yrkesgrupp har specifika krav på vad man ska inkomma med till styrelsen. Allt material ska vara aktuellt för den verksamhet du bedriver idag. Gammalt material från flera år tillbaka är alltså inte det vi efterfrågar.

Vem granskar?

Materialet kommer endast granskas av styrelsen. Om styrelsen inte har spetskompetens inom en yrkesgrupp tar man in en person med sådan kompetens, som får svara på de frågor styrelsen har. Företagaren förblir anonym gentemot denna person.

Missnöjesanmälan

En del av kvalitetskontrollen innebär att vi är instansen kunderna kan vända sig till om de mot förmodan inte är nöjda med en tjänst. De kan maila, ringa eller fylla i ett formulär på vår hemsida. Vi rekommenderar att alla medlemmar har en länk till konsumentkontakt på sin hemsida och att man aktivt informerar sina kunder om denna möjlighet.

Läs mer

Rutin vid missnöjesanmälan:

  • Vi lyssnar på kunden. Det här görs framförallt genom den anmälan som inkommit. Vid behov ber vi om mer information direkt efter första kontakten.
  • Vi lyssnar på dig. Föreningens styrelse hör av sig och ber om din synvinkel på den anmälan som inkommit.
  • Vi medlar vid behov
  • Vi bistår med lösningar på problemet
  • Vid behov utreds ärendet vidare och beslut om muntlig eller skriftlig varning tas
  • Vid allvarliga överträdelser finns risk för uteslutning ur organisationen

Utredningen är alltid opartisk och ickedömande. Du som företagare får alltid komma tills tals och berätta om den uppkomna situationen ur ditt perspektiv. Vårt mål är först och främst att medla och skapa förståelse två parter emellan.

Om tvisten är av komplexare art hänvisar vi vidare till Allmänna reklamationsnämnden.

På samma sätt som vi uppmuntrar dig att tala om för dina kunder att vi finns vid behov av medling, rekommenderar vi alltid kunderna att ta första samtalet med dig som företagare innan de kontaktar oss.

God jul och Gott nytt år från Sveriges Hundföre God jul och Gott nytt år från Sveriges Hundföretagare!  Vårt nyårslöfte är att fortsätta ena hundföretagare med etiskt hundtänk, hög kvalitet på sina tjänster och med uppdaterad kunskap inom hund.  Vad hoppas du ska hända i ditt hundliv nästa år?
✅ Lucka 23: H-märket ✅  H-märket är till för att hjälpa konsumenter av hundtjänster att aktivt välja seriösa företagare, utbildade utövare med hög ansvarskänsla och yrkesstolthet. Här hittar du den kvalitet du söker!  ➡️ Vad innebär H-märkt?
För att kunna bli H-märkt som företagare måste man uppfylla våra utbildningskriterier samt förbinda sig att följa föreningens stadgar och etiska ställningstagande, det så kallade medlemsåtagandet.  ➡️ Varför välja en H-märkt företagare?
I dagens Sverige får vem som helst kalla sig hundinstruktör, hundfrisör, hundpsykolog, hundfysioterapeut med mera. Som hundägare kan det vara svårt att gallra mellan tips och råd från allmänhet såväl som att hitta hundexpertis som verkligen är erkänd och dokumenterad. Behovet att förtydliga är stort. Vårt mål är att du som hundägare ska veta vem du anlitar!  ➡️ Hur ser jag att ett företag är H-märkt?
Efter godkännande får det H-märkta företaget ett behörighetsbevis, med uppdaterat årsmärke, som ska visas upp i kontakt med kunder.  Du hittar alla h-märkta företag här: http://hitta.sverigeshundforetagare.se
🧐 Lucka 22: Föreningens historia 🧐 Om du k 🧐 Lucka 22: Föreningens historia 🧐  Om du klickar på vår sida så hittar du nu en hel drös fantastiskt bra tips och fakta för hundlivet. Vår julkalender är skriven av våra kompetenta medlemmar. Men, vilka är vi som samlar dessa medlemmar? Här kommer bakgrunden till föreningen Sveriges Hundföretagare. ⬇️  Sveriges Hundföretagare, som från början hette IMMI, bildades på 80-talet av hundpsykolog Anders Hallgren. Förkortningen stod initialt för ”Instruktörer Med Mjuk Ideologi” och bytte senare betydelse till ”Individanpassade Metoder – Motiverande Instruktörer”.  När föreningen startade var de vanligaste metoderna för hundträning baserade på obehag och bestraffning. Föreningens syfte var att bana väg för modernare metoder – belöningsbaserad träning. Det var till stor del Anders Hallgren och IMMI som med driv och engagemang, la grunden till den etiska träning som finns i Sverige idag.  År 2016 omformades föreningen och bytte samtidigt namn till Sveriges Hundföretagare. Förändringen innebar bland annat att föreningens målgrupp för medlemskap utvidgades och inkluderade många fler yrkesgrupper inom hundbranschen.  Vi kommer fortsätta utvecklas så länge föreningen finns. Är du intresserad av att vara en del av vårt arbete? Bli medlem och engagera dig. Har du frågor kan du alltid kontakta oss.
🧐 Lucka 21: Satisfaction guaranteed 🧐 Berik 🧐 Lucka 21: Satisfaction guaranteed 🧐  Berikning definieras ofta lite löst i vetenskaplig litteratur som något i miljön som skapar god välfärd för djur. Individen får tag på sådant som är viktigt för just det hunden genom interaktion med berikningen. Vi måste dock gräva djupare för att verkligen förstå berikning.  Berikning innebär att vi anpassar hundens miljö så att det finns möjlighet för hunden att genom många olika beteenden påverka och utforska sin miljö, så att den tillslut mår bättre.  Berikning är alltså mer än att tillgodose hundens basala behov av mat, vatten och vila med mera. Vi siktar på att hunden ska må riktigt bra istället för att det bara ska överleva.  En annan aspekt som är viktig att förstå direkt är att berikning inte är en sak. En hund med många leksaker är inte nödvändigtvis mer berikad än en hund som har mycket färre.  Det är viktigt att förstå bakgrunden till berikning eftersom det annars är lätt att missa dess egentliga syfte. Idag börjar olika aktörer sälja produkter som ska berika våra hundars liv. Men berikning är snarare en process än ett objekt.  Berikning ska göra att hunden kan bete sig naturligt, ge det fler valmöjligheter och stärka hundens förmåga att hantera utmaningar. Det kräver viss planering och utvärdering för att verkligen lyckas med berikning och på så vis öka hundens välfärd. Att köpa en produkt som lovar att berika hunden är ingen garanti.  Emma Almquist, Djurvetologen - Emma Almquist på Facebook
@djurvetologen  på Instagram
H-märkt hundinstruktör
Lucka 20: Julig kulig hjärngympa för vovven, del Lucka 20: Julig kulig hjärngympa för vovven, del 2  Hundar har fantastisk nos, kropp och knopp. Och de behöver få använda dessa för att må bra! Här får du tips på några juliga kuliga övningar som ger din hund bra mental stimulans!  🎁 Öppna julklappar 🎁
Slå in några godisbitar i en fin julklapp och låt hunden riva och slita upp paketet för att hitta godisbiten. Ju mer omslagspapper desto större utmaning.  📸 Lär in några julkortsvänliga tricks 📸
Lär in några tricks som gör sig lite extra bra på julkortet som du ska skicka ut till släkt och vänner. Här är några exempel: 
◽ Ha en tomteluva på huvudet
◽ Krama en tomte
◽ Hålla en tomte eller något annat julpynt i munnen
◽ Pussa tomtemor eller tomtefar (dvs husse eller matte) på kinden
◽ Titta fram bakom axeln på tomtemor eller tomtefar  Tänk på att det viktigaste är att ni har kul tillsammans! 
Ha en HUNDerbar jul!
Kicki Fellstenius, Glada Jyckar på Facebook
@gladajyckar  på Instagram
H-märkt Hundspykolog och Hundinstruktör
🧐 Lucka 19: Välj rätt hunddagis 🧐 Det kan 🧐 Lucka 19: Välj rätt hunddagis 🧐  Det kan vara svårt att veta om ett hunddagis är rätt för just din hund. Be om att få komma på ett besök för att titta på lokalen, miljön och träffa personalen. Här kommer tips på frågor du kan ställa och observationer du kan göra för att få en så bra uppfattning som möjligt om hunddagiset.  ◼️ Filosofin
Hur personalen tänker kring hur hantering och inlärning ska gå till för hunden är nog en av de allra viktigaste bitarna att fråga om. För att få en uppfattning om detta kan du ställa frågor om hur de gör när t.ex. följande situationer uppstår:
◽️ Om hunden skäller i boxen
◽️ Om hunden drar i kopplet på promenad
◽️ Om hunden gör utfall mot andra hundar på promenad
◽️ Om hunden hoppar på människor  ◼️ Avtalet
Be om att få en kopia på avtalet för att läsa där hemma. Se efter saker så som om de har F-skatt, är momsregistrerade och har företagsförsäkring. Vad som gäller kring uppsägning, löptikar, och vaccinering.  ◼️ Rutiner
Be personalen berätta om hur en dag på dagiset ser ut. Vilka fasta rutiner de har och på vilka tider.  ◼️ Inskolning
Precis som barn på dagis behöver din hund en inskolningsperiod för att se så att den trivs i dagismiljön, eventuellt skaffar vänner, lär känna personalen och kommer in i rutinerna. Fråga hur rutinen ser ut kring inskolning.  ◼️ Hundkompisar
Berätta om hur din hund är med andra hundar. Fråga om de har någon hund som de tror kan passa som kompis till din hund och hur rutinen ser ut när de introducerar nya hundar till varandra.  ◼️ Och såklart: Är dagiset H-märkt?
Då kontrollerar Sveriges Hundföretagare utbildningar och erfarenhet åt dig.  Amanda Sjöland, Hundhörnan Skåne  på Facebook
@hundhornanskane på instagram
H-märkt Hundinstruktör, Hundmassör och Hunddagis.
Lucka 16: Finsmakare - för att kräsen låter så Lucka 16: Finsmakare - för att kräsen låter så tråkigt 🐶✨
Min 10 åriga finsmakare har lärt mig det mesta om sina smaklökar. Vad som är gott, mindre gott, äckligt och vedervärdigt. Vad som går bra att äta när hon löper och vad som inte går att äta när man tränar med svåra störningar. Men det har tagit oss många år. Här kommer några tips för andra frinsmakare.  🔥 Värme 🔥
Mat som är varm smakar och luktar mer. Du kan till exempel hälla lite varmvatten på fodret. Värme är en enkel krydda som inte ska underskattas. Vad äter du helst själv? Varm eller kall middag?  💰 Lön för utfört arbete 💰
All mat smakar bättre när man fått jobba för den. Här finns det tre varianter min finsmakare rekommenderar: träna i sig maten på träningsplan, äta ur vanlig matskål efter ett träningspass eller att själv få jobba för maten via en kong/klurig matskål/att leta upp gömd mat.
Detta funkar olika bra beroende på vilket humör finsmakaren är på. Prova dig fram.  🥦🍗 Smakprovning 🥕🌭
På nästan alla mina hundkurser får mina kursare läxan smakprovning. Antingen att hunden får prova något från vår egen tallrik som den inte provat innan, eller att man köper ett nytt hundgodis i butiken.  OBS! Om din hund är onormalt kinkig med maten är det en god idé att kontrollera att din hund är frisk hos en veterinär.  Lycka till med din finsmakare önskar 
Caroline på @djurvardag
H-märkt Hundinstruktör / www.djurvardag.se
Följ oss på Instagram

Copyright © 2021 · Digital Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in

Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. OkLär dig mer