• Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges Hundföretagare

KOMPETENS - GLÄDJE - OMTANKE

  • Hem
  • Föreningen
    • Broschyr
    • Styrelse
    • Medlemsåtagande
    • Stadgar
    • Ordlista
    • Historik
  • Hundföretagare
    • Om oss
    • Bli H-märkt
    • Bli medlem
    • Utbildningskrav
    • Medlemsåtagande
    • Etisk guide – LIMA
    • Kvalitetskontroll
    • GDPR
    • Att bli hundföretagare
  • Hundägare
    • Om oss
    • H-märket
    • Konsumentkontakt
    • Bli stödmedlem
    • Att vara hundägare
  • Kontakt
  • Hitta hundföretagare
  • LOGGA IN

Kvalitetskontroll

Kvalitetssäkring

Som H-märkt företagare erhåller du en kvalitetsstämpel, vilket också innebär att du går med på att genomgå alla steg i vår kvalitetssäkring. Denna kontroll gynnar din verksamhet då det ökar din trovärdighet jämtemot kund och andra företagare. Vår kvalitetssäkrande rutin är en process i tre steg; ansökan, löpande tillsyn och särskild kontroll vid missnöjesanmälan. 

Ansökan

Vid ansökan kontrolleras att du uppfyller utbildningskraven och att du godkänt vårt medlemsåtagande.

Fortbildning För att säkerställa och uppmuntra livslångt lärande hos våra hundföretagare lämnar alla medlemmar in skriftlig dokumentation på fortbildning varje år. I denna text förklaras rutinerna för den kontroll av kontinuerlig fortbildning som styrelsen utför.

Läs mer
Hur går det till?
Varje år uppmuntras föreningens medlemmar att söka relevant fortbildning för sin yrkesgren. Därefter sammanställer varje person sina fortbildningar när det är dags för dem att årligen förnya medlemskap i Sveriges Hundföretagare. Medlemmen skriver i ett dokument när, vad och hur många timmar hen utbildat sig senaste året och laddar sedan upp dokumentet. Utan en uppladdad fil går det inte att genomföra förnyelse av medlemskapet.
Styrelsen utför varje år flertalet stickprov bland medlemmarnas fortbildningar. Dessa bedöms utifrån att de ska ha tillräcklig omfattning, kvalitet och yrkesrelevans.
Omfattning
Vi bedömer att varje medlem ska ta del av fortbildning som sammanlagt motsvarar två heldagar, alltså 16 timmar, på ett år. Timmarna kan delas upp över olika utbildningar. Självklart uppmuntrar vi till lärande utöver detta, men det är inget vi kräver. Exempel på fortbildning kan vara:
· Kurser, clinics och workshops
· Föreläsningar live/inspelade
· Podcastavsnitt
· Artiklar/Böcker, självstudier (60sidor är ungefär 1 timmes självstudier)
Innehållet bör vara på en nivå som är rimlig för en yrkesverksam inom hundbranschen. En introduktionsföreläsning till hundspråk eller en podd om att skaffa valp anses till exempel vara på allt för basal nivå.
Kvalitet
Den/de personer som leder utbildningen/-arna ska vara kvalificerade att utbilda andra om sina ämnen. Om vi inte kan se att utbildarna har någon relevant utbildning och erfarenhet så anses de inte heller lämpliga att utbilda andra.
Yrkesrelevans
Beroende på vilka yrkesgrenar medlemmen i fråga är godkänd inom kan olika fortbildning anses relevant. Till exempel är “nya rön om bad och fön” relevant fortbildning för en hundfrisör, men inte för en hundinstruktör.

Löpande tillsyn Den löpande tillsynen är ute efter att kontrollera att alla medlemmar fortsätter hålla god kvalitet år efter år. För att företagaren ska få ge en rättvis bild av sin verksamhet är styrelsen i direkt kontakt med ett antal av våra medlemmar, vilka väljs ut genom ett slumpmässigt stickprov. Det styrelsen är ute efter vid denna kontakt är att höra hur verksamheten bedrivs och hur kunder anser sig själva och sin hund bli bemötta.

Läs mer

Syftet

Det kan kännas otäckt att få sin verksamhet granskad utifrån. Styrelsen är dock medveten om att våra H-märkta hundföretagare har hög kompetens och att du som genomgår granskningen redan är en godkänd medlem. Syftet med den här kontakten mellan företagaren och styrelsen är framförallt att vi ska hjälpa dig hitta utvecklingspotential och att se att du följer våra riktlinjer. Du får gärna ställa frågor till styrelsen.

Den första delen av granskningen består av ett antal frågor som behandlar medlemsåtagandet. Dessa ska du, företagaren, besvara skriftligt. Syftet är att hjälpa dig hitta din utvecklingspotential och att låta styrelsen se att du följer våra riktlinjer.

Den andra delen är till för att säkerställa vårt löfte till kund om att våra hundföretagare håller hög kvalitet hällande professionalism samt hund- och kundbemötande. Här krävs något mer arbete gällande att kunna presentera material, som du sedan ska maila in tillsammans med detta dokument.

Varje yrkesgrupp har specifika krav på vad man ska inkomma med till styrelsen. Allt material ska vara aktuellt för den verksamhet du bedriver idag. Gammalt material från flera år tillbaka är alltså inte det vi efterfrågar.

Vem granskar?

Materialet kommer endast granskas av styrelsen. Om styrelsen inte har spetskompetens inom en yrkesgrupp tar man in en person med sådan kompetens, som får svara på de frågor styrelsen har. Företagaren förblir anonym gentemot denna person.

Missnöjesanmälan En del av kvalitetskontrollen innebär att vi är instansen kunderna kan vända sig till om de mot förmodan inte är nöjda med en tjänst. De kan maila, ringa eller fylla i ett formulär på vår hemsida. Vi rekommenderar att alla medlemmar har en länk till konsumentkontakt på sin hemsida och att man aktivt informerar sina kunder om denna möjlighet.

Läs mer

Rutin vid missnöjesanmälan:

  • Vi lyssnar på kunden. Det här görs framförallt genom den anmälan som inkommit. Vid behov ber vi om mer information direkt efter första kontakten.
  • Vi lyssnar på dig. Föreningens styrelse hör av sig och ber om din synvinkel på den anmälan som inkommit.
  • Vi medlar vid behov
  • Vi bistår med lösningar på problemet
  • Vid behov utreds ärendet vidare och beslut om muntlig eller skriftlig varning tas
  • Vid allvarliga överträdelser finns risk för uteslutning ur organisationen

Utredningen är alltid opartisk och ickedömande. Du som företagare får alltid komma tills tals och berätta om den uppkomna situationen ur ditt perspektiv. Vårt mål är först och främst att medla och skapa förståelse två parter emellan.

Om tvisten är av komplexare art hänvisar vi vidare till Allmänna reklamationsnämnden.

På samma sätt som vi uppmuntrar dig att tala om för dina kunder att vi finns vid behov av medling, rekommenderar vi alltid kunderna att ta första samtalet med dig som företagare innan de kontaktar oss.

Månadens hundföretagare 😃 🔹 Hej, vem är Månadens hundföretagare 😃  🔹 Hej, vem är du? 🔹  Mitt namn är Beatrice Pettersson och jag driver @hundklimpen.se i Örebro. Jag jobbar som hundinstruktör, canineopat och vid sidan om min verksamhet även som djurvårdare på nivå 2 på veterinärklinik. Jag håller i allt från kurser i vardagsgrunder till rallylydnad, personspår, viltspår och mixxa men har även en ambition om att snart bli färdig agilityinstruktör!  🔹 Beskriv din verksamhet, vad gör du och för vem? 🔹  Jag riktar mig både till den nya förvirrade och överväldigade hundägaren liksom till den erfarna som vill nörda detaljer eller få hjälp med problem som uppstått i vardagen. Jag skulle säga att hundmöten är det jag blir anlitad mest för hos privatkunder, och för kursverksamheten blir det främst valpkurs, grundkurs och rallylydnad.  🔹 Vad är det svåraste med yrket enligt dig? 🔹  Jag hoppas att H-märket kommer bidra mer och mer med att hjälpa nyblivna hundägare att komma till en seriös hundinstruktör. Idag är det nämligen så lätt att man får tokiga råd och elaka kommentarer från människor via sociala medier, vilket kan påverka hunden och ägaren negativt. Allt ska gå så fort idag att det tyvärr inte alltid tänks på hundens (eller ägarens) bästa.  🔹 Ge ett råd till den som är ny i branschen 🔹  Mitt råd till dig som vill starta hundföretag är att se över den utbildningen du vill gå, att den är seriös och rekommenderad av de som gått den. Vilka typer av branschkollegor har du i ditt område? Ska ni ha samma inriktning och alltså konkurrera om kunderna eller ska du täcka ett behov/område som inte finns idag?  Fortsättning i kommentarerna...
Nyhet! Månadens hundföretagare 😃 Varje mån Nyhet! Månadens hundföretagare 😃 
Varje månad kommer vi höra av oss till en slumpmässigt utvald medlem och intervjua dem. Håll koll i din mailinkorg så att du inte missar när vi vill prata med just dig 😊📩 Men nu riktar vi om vårt fokus till seriens första intervju!  🔹 Hej - vem är du? 🔹  Jag heter Jessica och är instruktör, hundbeteendeutredare och lärare i mina två företag Attityd hundkunskap och @motiveradehundar . Dessutom är jag författare till (än så länge) två hundböcker - Blygerhundar - så gör du din hund till en superhjälte och Valpträning - så gör du din valp till en vardagshjälte. Jag bor på en gård med man, höns, katter och förstås mina hundar - tre border collies och en tollare - som tränas i allt möjligt, framförallt freestyle och heelwork to music.  🔹 Beskriv din verksamhet, vad gör du? 🔹  Min verksamhet vilar på flera olika ben. Dels är jag ute och föreläser och håller kurser externt i olika sammanhang, dels håller jag tillsammans med två kollegor både längre och kortare yrkesutbildningar - instruktör, hundbeteendeutredare, berikningsinstruktör och blygerhundsinstruktör. Jag håller också tränarutbildningar som sträcker sig över flera månader och en del onlinekurser, främst med fokus på rädda och reaktiva hundar - blygerhundar. Och så försöker jag klämma in en del privatträningar och konsultationer med jämna mellanrum. När jag inte jobbar direkt med elever och kursdeltagare skriver jag böcker och artiklar.  🔹Vem är din idealkund? 🔹 
Min favoritkund är den som vill lära sig mera! Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller gammal räv - så länge du är intresserad, vetgirig och nyfiken är du min favorit.  🔹 Vad är det svåraste med yrket enligt dig?🔹  Det svåraste är att bedöma vad som är jobb och vad som är fritid. Det är lätt att jobba 24 timmar per dygn 7 dagar i veckan för allt för lite betalt eftersom det man gör är både ens egna och kundens fritidsintresse. Jag försöker vara ganska strikt med kontorstider och att inte slösvara på jobbfrågor på messenger halv tio en fredagskväll - men det är svårt!  ... fortsättning i kommentarerna.
Medlemmar, ni har sedan några dagar tillbaka ett Medlemmar, ni har sedan några dagar tillbaka ett nyhetsbrev i era inkorgar. Det är fullt med viktig information och flera riktigt bra erbjudanden.  ⏳️ Ett erbjudande går ut redan idag, fredag.  Om du inte hittar nyhetsbrevet kan du logga in på medlemssidorna och hitta det under "Aktuellt" i menyn.
Varmt välkommen till ett digitalt möte mellan Sv Varmt välkommen till ett digitalt möte mellan Sveriges Hundföretagare och utbildare inom Hundbranschen. Ett möte för dig som utbildar de kategorier som hos oss kallas hundpsykolog och hundfysioterapeut.  Om du är yrkesutbildare och inte fått mail om detta redan så får du gärna maila emma@sverigeshundforetagare.se  Mötet kommer behandla Statens offentliga utredning från Näringsdepartementet och 
Infrastrukturdepartementet: "Bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård" SOU 2022:58  Tisdag 31e januari kl 10-12.  Mötet kommer hållas digitalt via Zoom Meetings, eftersom landets utbildare är spridda från norr till söder. Anteckningar kommer delas via mail och via facebookgruppen.  #hundpsykolog #hundfysioterapeut #hundföretagare #sverigeshundföretagare
Idag offentliggjordes vinnarna i omröstningen om Idag offentliggjordes vinnarna i omröstningen om årets hundföretagarpriser ⭐️ Hela 700 röstade i de tre kategorierna. Otroligt roligt!  Vinnare blev...  ⭐️ I kategorin Årets företag: Larsgårdens Hundpensionat & Dagis @larsgrdenshundpensionat
"För Larsgårdens Hundpensionat & dagis är en imponerande utveckling i fokus hos de flesta som har nominerade företaget. De har utvecklats från 10 hundplatser 2018 till att i år ha 55 hundplatser och 5 anställda. Även med den kapacitet de uppnått är det ofta fullbokat. De som nominerade företaget lyfte också att  Larsgårdens Hundpensionat & dagis tar emot ungdomar med olika diagnoser på praktik, vilket är väldigt uppskattat."  I kategorin Årets nykomling: Tassa Tillsammans @tassa_tillsammans
"Tassa Tillsammans AB är det yngsta företaget som nominerats i årets Hundföretagarpriser. Trots det har företaget redan flera kurser inplanerade framöver och de har en inomhuslokal för de kalla månaderna. De som nominerat upplever företagets kurser som pedagogiska. Det lyfts också att kursledaren tidigare arbetat som teckenspråkstolk, vilket gör att personer med hörselnedsättning enklare kan tillgodogöra sig kursinnehåll."  ⭐️ I kategorin Årets inspiratör: Lilly & Gänget @hundtranarlilly
En av nomineringarna löd "Lilly delar med sig av sin kunskap på ett lättförståeligt sätt och hjälper verkligen hundägare med vardagliga problem via sina Instagram och onlinekurser" Vilket representerar innehållet i de flesta nomineringar för Lilly & Gänget.  Stort grattis!  #sverigeshundföretagare #hmärkt #vetduvemduanlitar #hund #hundträning #hundliv #hundtips #hundvän #människansbästavän #hundar #hundarpåinstagram
Den 23e oktober blev en man i 50-årsåldern och e Den 23e oktober blev en man i 50-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern allvarligt bitna av en hund. Mannen fördes till sjukhus och kvinnan avled på grund av sina skador. Enligt polisen har hunden attackerat mannen av okänd anledning, varpå hundens ägare ska ha gått ut med hunden. Där bet hunden henne så allvarligt att hon avled. Hunden är avlivad. Sveriges Hundföretagares tankar går till alla närstående.  Sveriges Hundföretagares styrelse förstår att många frågar sig hur och varför något sådant kan hända. Att hundägare blir bitna sker tyvärr flera gånger varje år men att en person blir ihjälbiten är mycket ovanligt. På eftermiddagen den 24e oktober har vi inte säker information om bakgrunden till det som skett i Robertsfors. Därför kan vi bara uttala oss generellt om aggressiva beteenden hos hund.  Aggression kan till exempel bero på rädsla, smärta, trauma eller en kombination av stressande händelser. Därefter måste något i stunden trigga själva beteendet. Hundar biter inte utan någon typ av förvarning, men tyvärr är det vanligt att hundägare missar eller missförstår deras varningssignaler.  Vi vet alltså inte bakgrunden till den tragedi som blev resultatet av attacken igår kväll. Det går tyvärr inte att ändra det som redan skett, men vi kan tillsammans påverka framtiden. Med en kombination av gedigen erfarenhet och vetenskaplig grund kan Sveriges Hundföretagare säga att mer kunskap hos hundägare förebygger problematiska beteenden hos hundar.  För både hundar och hundägares skull vill vi lyfta den otroligt viktiga roll våra H-märkta hundföretagare har i samhället. Till exempel kan rätt valpkurs eller rätt hunddagis hjälpa till att stötta och utbilda hundägare i sin roll. I de fall då problematiska eller oroväckande beteenden uppstår borde det vara lika naturligt att ringa en H-märkt hundpsykolog som det är att ringa en veterinär när hunden haltar.  Styrelsen i Sveriges Hundföretagare förstår att fallet rör upp starka känslor och vill därför påminna om att hämta information från säkra källor. Sprid inte rykten, det gagnar ingen.
Hela 98 nomineringar inkom till årets Hundföreta Hela 98 nomineringar inkom till årets Hundföretagarpriser 🤩, vilket är helt fantastiskt. Sveriges Hundföretagare samlar verkligen helt otroliga företagare.  Nu är det dags för dig att rösta fram årets tre vinnare i våra tre priskategorier 🏆 Rösta via länken i vår profil!  Hur går det till?
28 september - 10 oktober kunde alla som ville nominera den H-märkta företagare till en eller flera kategorier.  Styrelsen röstade sedan fram tre av de nominerade i varje kategori, utifrån de kriterier som satts upp och de motiveringar som inkom.  Den som får flest röster i varje kategori vinner den kategorin. 🏆 Alla får rösta, men bara en gång per person. Därför behövs det att du loggar in på ett googlekonto i samband med röstning.  I formuläret hittar du fullständig information om röstningen samt en lista på alla som nominerades. Rösta via länken i vår profil!  Kika företagens Instagram också!
@gladajyckar @lindashundorado @larsgrdenshundpensionat @pawsitivevibes.se @tassa_tillsammans @hundtranarlilly
@emmaeengqvist  #hundinstruktör #hundpsykolog #hundmassör #hundfysioterapeut #canineopat #hunddagis #hundpensionat #hundtränare #hundrastare #socialatjänstehundar #pedagoghund #terapihund #civilatjänstehundar #specialsök #företag #hundföretag #sverigeshundföretagare #hmärkt #vetduvemduanlitar
Följ oss på Instagram

GDPR & Integritetspolicy - Köpvillkor