Borttappad Hund

Har du hittat en bortsprungen hund? Eller har din egen hund försvunnit?
Idag finns det ett antal Facebook sidor där man kan efterlysa både upphittade och bortsprungna hundar och det kan vara bra. Men inte helt riskfritt. Det finns flera saker man kan göra.

Om du har hittat en hund och vill ta reda på vem som äger den? Ring polisen där du bor 114 14 – ofta anmäler ägaren dit när hunden försvunnit och då går det fort att koppla ihop ägaren och hunden.

Kontrollera hundens id

Annars får man gå den lite längre vägen via ägare registret som SKK hanterar på DjurID.se
1. Ibland har hunden en tatuering i vänster öra och då använder du det som står där.
2. Idag är dock de allra flesta hundar chipmärkta och då behöver man en läsare.

Om du har en chipläsare kan du ganska lätt ta reda på hundens id märkning men om du saknar en sådan brukar det kunna finnas på din lokala SKK, SBK, din veterinär, djurhem och ibland polis. Eller kanske du känner någon uppfödare som har. Med id numret kan du gå in på djur ID och söka. I Svenska Kennelklubbens stora ägarregister, finns över 600 000 hundar registrerade med uppgifter om djurets namn, kön, färg, födelsedatum och ras. Du hittar också ägarens namn, adress och telefonnummer (om ägaren har godkänt att publicera sina uppgifter).

Lag på märkning

Idag ska alla hundar vara märkta. Ibland hittar man omärkta hundar men oavsett finns ingen märkning bör du kontakta polisen, och anmäla hunden som upphittad och höra om de har en efterlysning som motsvarar det upphittade djuret. Precis som ovan.
Ibland har ägarna missat att skicka in ägaranmälan till registret eller att hunden är nyligen chippad och inte hunnit registreras i registret eller att det är en utländsk hund.

Hitta hundägaren

Skulle det vara så att numret inte finns hos SKK kan man även kolla av med jordbruksverket och se om den finns registrerad hos dem.
Du kan själv gå in på SKKs sida och söka ägaruppgifter via deras online tjänster. Ibland kanske man inte har tillgång till dator där man är, då kan man ringa dem på telefon 08-795 30 50. Det finns alltid någon som svarar dygnet runt, året runt.

Kan du inte själv ta hand om hunden har polisen skyldighet att ta hand om hunden till dess att ägaren återfunnits. Rådfråga alltid polisen gällande vem som huserar hunden tills ägaren är funnen.

Viktigt

Vi avråder er ifrån att själva göra en efterlysning av ägaren genom att exempelvis sätta upp bilder på hunden på efterlysningssidor på t.ex. facebook. Risken att någon med onda avsikter påstår sig äga hunden. Är hunden oregistrerad är motsatsen svår att bevisa. Lämna aldrig ut en upphittad hund utan att ägarskap säkerställts. Låt istället polisen handha ärendet.