Stadgar

Senast justerad 2025-01 efter propositioner vid årsmötet 2024.

  1. Ändamål och uppgift
    Föreningens ändamål är att samla och vidareutveckla hundverksamma som arbetar på ett modernt evidensbaserat sätt, både gällande träningsmetoder och hundhållning i stort. En viktig uppgift är att bidra till en etiskt positiv utveckling av hundbranschen i Sverige/Norden.
  2. Organisation
    Fö​reningen är rikstäckande. Högsta beslutande organ är årsmötet. Verksamheten leds av en styrelse utsedd av årsmötet. Verksamhetsår 1/1 – 31/12
  3. Medlemskap
    3.1 Ordinarie medlemskap
    Ordinarie medlem kan den den bli som:
    – Kan styrka att hen uppfyller föreningens gällande utbildningskriterier för minst en yrkesgren.
    – Skriver under och följer föreningens medlemsåtagande.
    – Betalar sin årliga medlemsavgift var 12e månad.
    – Ansluts till ett företag som är eller blir H-märkt.
    3.2 H-märkning
    Ett företag kan bli H-märkt om minst en godkänd ordinarie medlem ansluts till företaget i föreningens medlemssystem och betalar avgiften var 12e månad. Med ”företag” avses exempelvis enskild firma, aktiebolag, stiftelse eller liknande vinstdrivande verksamhet med organisationsnummer hos skatteverket.
    Minst en av de anslutna ordinarie medlemmarna ska äga eller vara verksamhetsansvarig i företagets hundverksamhet. De anslutna medlemmarna är ansvariga för företagets H-märke och därmed att all verksamhet inom företaget bedrivs i enlighet med föreningens medlemsåtagande och att all personal är införstådd med densamma.
    3.3 Föreningssupporter
    Om en person önskar stödja föreningens arbete men inte uppfyller gällande medlemskriterier för minst en yrkesgren och därför inte kan bli fullvärdig medlem kan hen bli föreningssupporter. En föreningssupporter får tillgång till nyhetsbrevet och de flesta av föreningens rabatter. Avgiften är densamma som för ordinarie medlem. Avgiften för föreningssupporter används i sin helhet för att stödja föreningens ändamål.
    3.4 Avgifter
    Var 12e månad erläggs medlemmar en medlemsavgift och företag en H-märkesavgift. Dessa är separata avgifter. Avgifter för nästkommande år fastställs av årsmötet.
  4. Kvalitetssäkring inom föreningen
    4.1 Kvalitetssäkrande arbete för ordinarie medlemmar
    Föreningens kvalitetssäkrande arbete står på 4 pelare.
    Ansökningsprocessen som inkluderar skriftliga intyg och underskrift av medlemsåtagandet
    Förnyelse av medlemskapet som inkluderar rapport om fortbildning samt underskrift av medlemsåtagandet
    Stickprov som inkluderar skriftlig dialog med styrelsen om rutiner, medlemsåtagandet och kundbemötande.
    Missnöjesanmälningar som inkluderar skriftliga klagomål från kunder eller kollegor till styrelsen. Det ska vara tydligt för medlemmars kunder hur de kan framföra klagomål till föreningen. Styrelsen utreder anonymt dessa ärenden genom att föra dialog med både anmälare och medlem.
    4.2 Varningar och uteslutande
    Om medlemmen vid förnyelse, stickprov eller missnöjesanmälan inte uppfyller kraven, bryter mot föreningens stadgar eller medlemsåtagande, eller uppträder på sådant sätt att föreningens verksamhet skadas kan styrelsen utdela en varning eller neka medlemmen fortsatt medlemskap.
    Medlem vars uteslutande är aktuellt skall beredas möjlighet att skriftligen uttala sig till styrelsen.
    Medlem som fått beslut om uteslutande av styrelsen har rätt att få ärendet prövat av årsmötet. Fram till årsmötet är medlemskapet pausat och därefter fastställs eller upphävs beslutet.
    Efter ett uteslutande inträder en karenstid på 1 år. Därefter får medlemmen ansöka på nytt och särskilt komplettera med uppdateringar inom området som var aktuellt vid uteslutandet. Om medlemmen antas som medlem igen ska hen ingå i stickprovskontroll under de 4 kommande åren.
  5. Årsmöte
    Årsmöte hålls varje år senast 15 mars. Kallelse skall skickas ut minst 6 veckor före årsmötet.
    Med kallelsen skall samtliga propositioner bifogas. Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast den 15 februari för att kunna behandlas på kommande årsmöte. Efter detta datum skickas en påminnelsekallelse ut om årsmötet där inkomna motioner bifogas.
    5.1 Rösträtt ​
    Varje medlem äger en röst på årsmötet. Röstning kan ej ske genom ombud. Styrelsen får inte delta i beslut gällande styrelsens ansvarsfrihet eller förvaltning.
    Föreningssupporter inte har rösträtt, det tillkommer endast medlemmar.
    5.2 Beslutsmässighet
    ​Årsmötet är beslutsmässigt med det antal medlemmar som infunnit sig. Röstning sker öppet, om inte sluten omröstning begärts. Om fler kandidater finns vid personval skall sluten omröstning ske. För beslut krävs att minst hälften av de närvarande medlemmarna är överens. Vid lika röstetal avgör lottning
    5.3 Ärenden vid årsmöte
    § 1 Val av mötesordförande och mötessekreterare ​
    § 2 Frågan om årsmötet blivit stadgeenligt kallat.
    § 3 Val av två protokolljusterare tillika rösträknare.
    § 4 Upprop. Antal röstberättigade medlemmar räknas. ​
    § 5 Styrelsens årsberättelse och kassaredovisning.
    ​§ 6 Revisorernas berättelse.
    § 7 Frågan om ansvarsfrihet. ​
    § 8 Budgetpropositionen. Budget och medlemsavgift för kommande år fastställs.
    § 9 Övriga propositioner
    § 10 Motioner ​
    § 11 Policyfrågor
    § 12 Val av styrelse och övriga förtroendeposter
    Ordförande: 2 år, väljs jämna år.
    Vice ordförande: 2 år, väljs udda år.
    Kassör: 2 år, väljs udda år.
    Sekreterare: 2 år, väljs jämna år.
    1 eller fler övriga ledamöter: 2 år från invalsdatum. Antalet ordinarie styrelseledamöter ska vara ett udda antal.
    2 Suppleanter: 1 år, väljs varje år.

    2 Revisorer: 1 år, väljs varje år.
    1 Revisorsuppleant: 1 år, väljs varje år.
    3 Valberedning: 1 år, väljs varje år.
    § 13 Övriga frågor. Inga beslut kan fattas.
    5.4 Protokoll
    ​Protokoll skall föras vid årsmöte och styrelsesammanträden.
  6. Extrainsatt årsmöte
    6.1 Kallelse
    Om styrelsen eller revisorerna eller minst en tiondel (1/10) av medlemmarna kräver, ska extra årsmöte tillkallas av förbundsstyrelsen eller revisorer.
    6.2 Dagordning
    Extra årsmöte får endast besluta i de frågor som uttryckligen angivits i kallelsen.
    6.3 Utlysning
    Extrainsatt årsmöte är beslutsmässigt då kallelse och möteshandlingar utgått till medlemmarna, styrelseledamöter, revisorer och valberedning senast tre (3) veckor före mötet samt med uppgift om tid, plats och dagordning.
    6.4 Rösträtt och Beslutsmässighet
    Rösträtt och Beslutsmässighet hanteras som vid ordinarie årsmöte.
  7. Styrelsen
    7.1 ​Styrelsen leder föreningens arbete och förvaltar dess medel. Styrelsen utser inom sig ansvariga för olika funktioner. Styrelsen är beslutsmässig när minst hälften av ledamöterna är närvarande. Om styrelsen ska fatta beslut som berör en enskild styrelseledamot eller dennes verksamhet ska den ledamoten inte delta i det beslutet eller beslutsberedningen.
    7.2 ​Allt medlemsarbete inom föreningen bör i princip vara oavlönat. Skälig ersättning skall utgå till den som haft omkostnader för beställt och utfört arbete. Styrelsen beslutar om ersättningens storlek. Vid omfattande arbete har styrelsen möjligheten att utbetala skälig ersättning för utfört arbete. Styrelsen beslutar om ersättningens storlek.
    7.3 Styrelsemedlemmar undertecknar sekretessavtal vid inträde i styrelsen.
  8. Stadgeändring
    Förslag till ändring av dessa stadgar skall senast 1 januari inges till styrelsen som däröver till årsmötet avger yttrande. Beslut om ändring fattas av årsmötet. För sådant beslut krävs antingen att det biträds av ¾ av antalet i beslutet deltagande mötesdeltagare vid ett ordinarie årsmöte eller att likalydande beslut fattas med enkel majoritet vid två på varandra följande årsmöten varav minst ett skall vara ordinarie.
  9. Upplösning ​
    Beslut om upplösning av föreningen kan ske om minst ¾ majoritet för förslaget erhålls vid årsmötet. Förslag om upplösning skall läggas som proposition eller motion. Eventuella tillgångar läggs vilande 2 år. God man utses att förvalta medlen och årsmötet beslutar om vad som därefter skall hända med medlen om ej styrelsen återuppstår. Efter 2 år kan medlen t ex skänkas till ideell organisation som verkar inom ramen för Sveriges Hundföretagares ideologi