Id-märkning

Information från Jordbruksverket: det är lag på märkning av hund!

Hundar ska märkas och registreras

Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. I registret ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.

  • Det kostar 50 kronor att registrera din hund i vår e-tjänst Hundregistret. Om du registrerar hunden genom att skicka in en blankett får du betala 100 kronor. Att anmäla ägarbyte är gratis.
  • Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader.
  • Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.
  • Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.
  • Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

Så märker du hunden

Det finns två märkningsmetoder: Tatuering och mikrochips.

En veterinär får märka hunden antingen med mikrochips eller tatuering. En ID-märkare med en godkänd utbildning får märka hunden med mikrochips. Ska du ut och resa med din hund ska den märkas med mikrochips. Om du är osäker vilken metod som passar din hund kan du fråga din veterinär.

I Jordbruksverkets folder ”Alla hundar ska märkas och registreras” ser du hur du gör när du märker och registrerar din hund.

Så används hundregistret

Lagen om att alla hundar ska märkas och dataregistreras har kommit till på grund av problem med aggressiva och farliga hundar. Det ska vara lätt att se var en lösspringande hund eller en hund som uppträder illa hör hemma.

Enligt lagen ska polisen, länsstyrelserna och tullverket komma åt uppgifterna i registret.

Mer info finner du här!