Doggie-Zen AB

Doggie-Zen AB 

Om Doggie-Zen

Hos Doggie-Zen möter du systrarna Hanna och Sara.

Sara är instruktör på våra grund-; rallymix- och trickskurser; samt hjälpintruktör på våra Reaktiva hundar-kurser. Hon älskar tricksträning och har även hittat en passion i styrketräning för hund. Sara delar sitt liv med irländska vattenspanieln Iris; som vet hur man får matte att skratta.

Hanna är instruktör på våra Reaktiva hundar- och trickskurser; samt vid behov hjälpintruktör på våra grund- och rallymixkurser. Hon brinner för att hjälpa reaktiva hundar och deras ägare få en bättre vardag tillsammans. Hanna delar idag livet med lilla Myran; en terrierblandning från Irland.

Träningsfilosofi

Hos Doggie-Zen baseras all träning på belöningar. Detta innebär att hunden jobbar med oss (både i rena träningspass och i vardagen) för att förtjäna belöningar; inte för att undvika obehag. Vad som är en belöning för en hund är individuellt. Detta beror på vad hunden gillar och vad hunden vill ha i en given situation. I rena träningspass är det lättast att använda mat och leksaker; men i vardagen underlättar det mycket att även använda sig av olika miljöbelöningar. Detta kan t.ex. vara att få gå ut genom dörren; hälsa på favoritpersonen; äta älgbajs; nosa på en doftfläck m.m.

Detta träningssätt gör att du får en superrelation till din hund; en hund som älskar att vara i närheten av dig och som tycker att du alltid hittar på roliga saker. Dessutom är det ett extremt effektivt sätt att träna på.

All träning bygger på att hunden aktivt och frivilligt deltar i träningen. Hos Doggie-Zen ägnar vi oss främst åt att shejpa fram nya beteenden. Dels för att vi tycker att det är roligare och i längden mer effektivt. Men även för att hunden per automatik får en högre arbetsmoral. Vi använder långt ifrån alltid en klicker. Men vid inlärning av nya precisa beteenden använder vi oss av den (för att det är effektivare).

Vardagsträning

Alla hundägare har olika syn på vad som är nödvändigt att hunden kan. En del vill inte att hunden ska hoppa då den hälsar; medan andra tycker att det är mysigt (eller i alla fall okej). Därför är det viktigt att vi fattar våra egna beslut angående vad vi vill lära hunden och ta ansvar för dessa beslut (om din hund t.ex. får hälsa genom att hoppa är det viktigt att informera personer som ska interagera med hunden om detta; då inte alla vill detta).

För att få den vardagen med hunden som vi vill ser vi till att förstärka (belöna) de beteenden som vi vill se mer av (t.ex. vara passiv då vi tittar på TV; gå fint i kopplet och komma då vi ropar). Beteenden som vi inte vill ha (t.ex. hoppa på människor; dra i kopplet; skälla på andra hundar) ser vi till att hunden inte får förstärkt.

För att skapa så bra förutsättningar som möjligt för hunden att lyckas ser vi till att arrangera miljön till vår fördel. Har vi t.ex. en valp som gillar att bita på skor kan vi inte låta valpen ha tillgång till detta; då valpen kommer att bli förstärkt bara av att få bita på skorna (det är ju skönt för tänderna); och om vi dessutom varje gång valpen lyckas sno skor uppmärksammar den; kommer den få ytterligare förstärkning för sitt beteende. Då är det bättre att tillfälligtvis ställa undan skorna; använda hatthyllan som skohylla eller sätta upp en grind/kompostgaller så att valpen inte kommer åt skorna.

Vad gör vi om hunden gör något vi inte vill?

I vissa fall kan man behöva ”släcka bränder”; d.v.s. hunden får inte fortsätta med det den gör för att det är farligt; t.ex. äta mörk choklad eller springa ut på bilvägen. Då kan vi behöva hantera den situationen där och då. Men vill vi inte att det ska hända igen; behöver man göra en plan för hur man ska träna det. Sedan bestämmer man en begränsad tid som man tränar enligt planen (t.ex. två veckor); därefter utvärderar man och ser om man är på rätt väg i träningen. Antingen fortsätter man då träningen som tidigare eller reviderar planen.

Viktigt att tänka på i träningen med oönskade beteenden är att hitta ett annat beteenden som man vill ha istället. D.v.s. man kan inte lära en hund att inte hoppa på människor; men man kan lära den att hälsa på människor med fyra tassar i marken. Sedan är det ditt jobb att se till att det lättaste för hunden att göra är det du vill att den ska göra. Och se till att de beteenden du inte vill ha mer av inte lönar sig för hunden att utföra.

Företag Doggie-Zen AB 

Organisationsnummer 5593241473

 Typ 

Telefon 0736235928 

Kategorier  Hundinstruktör 

   

Underkategorier  Hundinstruktör 

 

Adresser

Lishaga, 64591 Strängnäs