Hundar och barn

Att se ett barn och en valp tumla runt i gräset är en härlig syn. Men idyllen kan raseras om ingen vuxen är med och håller uppsikt. Valpen har vassa tänder och utan att mena illa kan den skada barnet. Barnet har hårda nypor och är ofta inte mild i hanteringen av varken leksaker/djur.

 

Lär barn om hundar

Valpen kan bli rädd för barn vilket kan utvecklas till aggressivitet om det vill sig illa. Vi måste ständigt passa dem så de inte skadar varandra. Har man inte själv små barn är det ändå vettigt att låta valpen träffa barn. Barn gillar att experimentera, tyvärr råkar många djur ut för detta. Vi måste lära barnen att kärleksfullt vårda, att ta hand om och respektera den lilla valpens känslor och behov.

En annan nog så viktig sak är att lära sina, och gärna andras, barn att aldrig gå fram till främmande hundar. Lär dem att alltid fråga den som håller hunden först. Bind heller aldrig en hund utan tillsyn till exempel utanför en affär. Inte ens på landsbygden. Ett barn som inte lärt sig kan komma fram och krama om den. Vilket blir väldigt hotfullt speciellt när man sitter fast.

Missförstånd vanlig orsak till bett

Det händer att barn blir bitna vilket får stora rubriker i massmedia. Oftast läggs skulden på hunden som kanske till och med avlivas. Förutom att barnet kanske utsätter hunden för omild hantering är det många gånger problem med kroppsspråket. Ett barn kanske inte alls beter sig enligt ”hundspråket”. Det kanske är så litet att det kryper rakt emot, eller i högre ålder springer rakt emot. Ofta låter de högljutt, skriker och visar sina tänder och tittar hunden rakt in i ögonen samtidigt som de bankar den på huvudet. Det är några av det som för hunden är hotfulla signaler. Barnet kanske blir rädd och springer skrikande från hunden. Vilket kan få nästan vilken hund som helst att jaga efter; här är det jaktlek på gång vad roligt. Skulle sedan barnet ramla och börja skrika ännu högre kan det uppfattas som ett bytesdjur och olyckan verkligen vara framme.

Alltid de vuxnas ansvar

När man som uppfödare placerar en valp i en barnfamilj är det på sin plats med en del förhållningsregler. Ibland hör man att en viss ras är så snäll och verkligen är en ”barnhund”. Detta kan vara mycket missvisande och man tror att rasen är helt säker i umgänge med barn. Vi tror inte det finns någon ras som rent generellt är en bra ”barnhund”. Om de blir det beror helt på om deras erfarenhet av barn blir positiv och god.

Vikten av att lära barn och hund umgås på rätt sätt är vi nog ense om. Med rätt hjälp från oss vuxna kan de ha mycket glädje av varandra. Hunden kan vara den som tröstar när barnet är ledsen och lyssnar godmodigt när barnet har problem den vill häva ur sig. Även som läxhjälp och för att uppmuntra det viktiga läsandet. Barnet läser helt enkelt för hunden mysigt uppkrupna tillsammans i soffan. Ett barn som har svårt att få kompisar kan se hunden som en verklig vän någon som blir glad av att se en och hänger med på det mesta. Hunden kanske är den som möter barnet med glädje då det kommer hem från skolan och föräldrarna fortfarande jobbar. Ett ängsligt barn kan känna sig tryggare med sin fyrbenta vän.

Lägg grunden för en bra relation

Det finns många aktiviteter som barn och hund kan göra tillsammans. För de små barnen kan det vara kurragömma, enklare cirkuskonster, gömma saker som hunden får leta upp, lägga ut torrkulorna på gräsmattan så hunden får söka sin mat. När barnen blir lite större finns det massor att göra tillsammans med sin fyrbenta vän. Allt utifrån ålder, mognad och intresse (hos båda). Många av våra instruktörer har speciella kurser och lägerverksamhet som riktar sig speciellt till barn i olika åldrar.