Kostnader, köpa hund

En hund kostar inte bara i inköp. Det finns löpande kostnader som varierar under hundens livstid. Kostnader man som hundägare behöver ta hänsyn till och förstå innan man skaffar hund.

Kostnader (fasta och löpande)

Inköpskostnaden kan variera mycket, snittet kan sägas ligga runt 13 000:- för en renrasig hund. Blandraser kan kosta ungefär hälften så mycket.

En hund kostar även att ha. Den behöver vaccinationer, veterinärbesök, foder av god kvalitè, leksaker, kurser, försäkring för hunden och en ansvarsförsäkring i hemförsäkringen, koppel, halsband, eventuellt dagmatte/dagis, vattenskål, matskål, hundsäng, klotång, borstar, hunddagis, pensionat när du reser iväg om du inte har hundvakt, registreringsavgift till jordbruksverket, årliga hälsokontroller och kanske veterinärvård om hunden blir sjuk. Har du dessutom en klipp/trimras som måste klippas regelbundet så tillkommer även kostnader för detta. Vi anser att ohälsa ska förebyggas, så en årlig kontroll hos en hundfysioterapeut är klokt.

Innan man köper en hund bör man tänka efter om man har möjlighet, på flera plan. Tidsmässigt men även ekonomiskt.

Innan man köper en hund bör man tänka efter om man har möjlighet, på flera plan. Tidsmässigt men även ekonomiskt.

Köpa hund

Valpen får tidigast levereras vid 8 veckors ålder. Och det är sunt att du besöker uppfödaren och träffat tiken någon gång. Köp alltså inte baklucke-valp. Det brukar bli kostsamt och kan tyvärr sluta med avlivning om valparna är sjuka, för tidigt tagna eller bär på parasiter. Dessa hundar är ofta smuggelhundar.

När du köper hund ska du få med köpeavtal, eventuell stamtavla och registreringsbevis. Hunden ska vara Id-märkt och veterinärbesiktad med ett intyg som inte är äldre än 7 dagar och utan anmärkning. Köper man en rasren hund av en SKK registrerad uppfödare måste denna följa deras regler och avtal. Info om detta hittar ni på SKKs hemsida.

 

Kostnaderna för att äga en hund kan delas in i följande delar:

  • Matkostnader: Beror förstås på rasen men en medelstor hund äter för cirka 500-800 kronor per månad.
  • Veterinärbesök: Svårt att sätta ett generellt pris på. Kan variera oerhört mycket beroende på hur sjuk hunden kan bli. Ett viktigt skydd här är hundförsäkringen för att skydda mot de allra högsta avgifterna.
  • Årspremie hundförsäkringen: Kostar cirka 200-400 per månad eller 2000-3000 årsvis.
  • Tillbehör/Hundleksaker: Beror på hur mycket man köper men budgetera gärna för 100 kronor per månad.
  • Kör man hunden i bil ska man ha en bra bur eller så ska hunden bältas i bilbältes-sele anpassade för hund. Det är olagligt att köra hund lös i bilen. En sele kostar ca 500 kr och en bra bur 3000-8000 kr beroende på storlek.
  • Pälsvård: Räkna med att köpa hundschampo då och då. Och om du har en pälsras som kanske måste klippas 3-4 gånger per år ca. 1000:- per gång.
  • Hundkurser: Beror på vilken fokus man lägger på detta men ett vanligt pris för en grundläggande lydnadskurs är mellan 1200–2400 kronor
  • Eventuellt hunddagis: Om man vill ha sin hund på hunddagis under arbetstid kan man räkna med en kostnad på 2500-3500 kronor per månad för detta.

De största kostnaderna per månad ligger framförallt på försäkring och foder men utöver detta tillkommer kostnader, du bör budgetera för oförutsedda utgifter.