• Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges Hundföretagare

KOMPETENS - GLÄDJE - OMTANKE

  • Hem
  • Föreningen
    • Broschyr
    • Styrelse
    • Medlemsåtagande
    • Stadgar
    • Ordlista
    • Historik
  • Hundföretagare
    • Om oss
    • Bli H-märkt
    • Bli medlem
    • Utbildningskrav
    • Medlemsåtagande
    • Etisk guide – LIMA
    • Kvalitetskontroll
    • GDPR
    • Att bli hundföretagare
  • Hundägare
    • Om oss
    • H-märket
    • Konsumentkontakt
    • Bli stödmedlem
    • Att vara hundägare
  • Kontakt
  • Hitta hundföretagare
  • LOGGA IN

Strikt ägareansvar

Lagen om tillsyn av hund

Vad gäller för dig som hundägare?

Vi har som hundägare inte bara att se till att våra djur mår bra, är ordentligt omhändertagna med mat, motion, mental stimulans och veterinärvård. Vi har också att förhålla oss till lagar och regler i samhället – ett av de viktigaste är vårt strikta ansvar som hundägare – det innebär att vi alltid är ansvariga för allt vad vår hund hittar på eller gör.

Lag 2007:1150 om tillsyn över hundar och katter
trädde i kraft den 1 januari 2008. Lagen föreskriver att hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Hundar ska vara ID-märkta och Jordbruksverket för ett centralt register över landets hundägare.

Vad som är avsevärd olägenhet kan vara svårt att definiera; hundar som skäller, som jagar cyklister och joggare etc. kan anses som störande. Bedömningen kan variera från kommun till kommun varför det är svårt att exakt definiera avsevärd olägenhet.

Dessutom finns det lokala ordningsregler om var och hur hund får hållas. I vissa områden råder alltid koppeltvång och på vissa platser totalt hundförbud. Det är t ex vanligt med koppeltvång i offentliga parker och med hundförbud på lekplatser, kyrkogårdar och allmänna badplatser. Information om detta framgår av kommunens regler som varierar från kommun till kommun. Eftersom du som hundägare är skyldig att känna till vilka lagar som gäller är det lämpligt att du kontaktar Miljö- och hälsoskyddskontoret i den kommun där du bor eller vistas för att få information om vad som föreskrivs i just den kommun du är i.

Om någon brister i tillsynen över eller skötseln av en hund får polismyndigheten meddela de förelägganden och förbud som behövs för att förebygga skada eller avsevärd olägenhet. Förelägganden och förbud får förenas med vite. Polisen får också besluta att en hund ska omhändertas.
Polismyndigheten får meddela förbud att ha hand om hund för den som allvarligt brister eller tidigare har brustit i tillsynen över en hund. Hundförbudet får avse viss tid eller gälla tills vidare. Den som bryter mot ett hundförbud kan dömas för överträdelse till böter eller fängelse i högst ett år.

 

Då det gäller lös hund

Hund ska hindras från att löpa fritt i skog och mark under perioden 1 mars till 20 augusti. Det betyder att hundar ska hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året ska de hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som avviker från ovanstående. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att en hund ska hållas kopplad.
MEN ovanstående innebär inte automatiskt att hunden inte får vara okopplad, den måste dock stå under sådan lydnad som om den vore kopplad.

En lös hund som befinner sig på område där lantbruksdjur finns får infångas och om inte det går och det är nödvändigt för att förhindra skada på djuren dödas av den som äger eller vårdar lantbruksdjuren. Detsamma gäller om en hund springer lös i ett område där det finns vilt. Då får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne alternativt polismyndigheten ta hand om hunden. Kan inte hunden tas om hand får polismyndigheten avliva hunden om det är försvarligt med hänsyn till omständigheterna i övrigt.

 

Skador orsakade av hund

En skada som orsakas av hund ska ersättas av dess ägare eller innehavare.

 

Strikt ansvar gäller

Strikt hundägaransvar betyder att du som hundägare alltid är ansvarig för vad din hund gör, oavsett om din hund har blivit provocerad eller inte. Hundägaren eller den som har hand om hunden har ”strikt ansvar” och är alltid skadeståndsskyldig oavsett hur olyckan gick till. Det strikta ansvaret gäller även om t.ex en annan lös hund kommer in i din trädgård, oavsett staket, din hund är bunden, kopplad etc. Blir den andra hunden skadad är du som ägare skadeståndsansvarig, trots att den andra hunden inte har på din tomt att göra eller trots att den andra hunden varit lös och kommit fram till din hund. Om din hund i en sådan situation skulle klara sig utan skador medan den lösa hunden får bitskador är du som hundägare ersättningsskyldig för veterinärvården av hundens skador.
Ansvaret kan dock jämkas eftersom även den andra hundägaren har strikt ansvar och därmed borde ses som medvållande.
Om din hund hamnar i slagsmål med andra hundar är du alltså alltid skyldig att ersätta den andra hundägaren för eventuella skador som din hund har orsakat, oavsett vilken hund som har startat slagsmålet. Dock är den andre hundägaren lika ansvarig för sin hund och måste ersätta dig för din hunds eventuella skador.

 

VIKTIGT !

Kontrollera att din hemförsäkring även innehåller en ansvarsförsäkring, det kan annars bli mycket dyrt om din hund ställer till med något.

Se över din hunds försäkring – och att du verkligen har en eftersom veterinärvård kan bli mycket dyrt.

Ta kontaktuppgifter till de andra inblandade och vittnen – eftersom alla skador inte alltid upptäcks direkt!

Månadens hundföretagare 😃 🔹 Hej, vem är Månadens hundföretagare 😃  🔹 Hej, vem är du? 🔹  Mitt namn är Beatrice Pettersson och jag driver @hundklimpen.se i Örebro. Jag jobbar som hundinstruktör, canineopat och vid sidan om min verksamhet även som djurvårdare på nivå 2 på veterinärklinik. Jag håller i allt från kurser i vardagsgrunder till rallylydnad, personspår, viltspår och mixxa men har även en ambition om att snart bli färdig agilityinstruktör!  🔹 Beskriv din verksamhet, vad gör du och för vem? 🔹  Jag riktar mig både till den nya förvirrade och överväldigade hundägaren liksom till den erfarna som vill nörda detaljer eller få hjälp med problem som uppstått i vardagen. Jag skulle säga att hundmöten är det jag blir anlitad mest för hos privatkunder, och för kursverksamheten blir det främst valpkurs, grundkurs och rallylydnad.  🔹 Vad är det svåraste med yrket enligt dig? 🔹  Jag hoppas att H-märket kommer bidra mer och mer med att hjälpa nyblivna hundägare att komma till en seriös hundinstruktör. Idag är det nämligen så lätt att man får tokiga råd och elaka kommentarer från människor via sociala medier, vilket kan påverka hunden och ägaren negativt. Allt ska gå så fort idag att det tyvärr inte alltid tänks på hundens (eller ägarens) bästa.  🔹 Ge ett råd till den som är ny i branschen 🔹  Mitt råd till dig som vill starta hundföretag är att se över den utbildningen du vill gå, att den är seriös och rekommenderad av de som gått den. Vilka typer av branschkollegor har du i ditt område? Ska ni ha samma inriktning och alltså konkurrera om kunderna eller ska du täcka ett behov/område som inte finns idag?  Fortsättning i kommentarerna...
Nyhet! Månadens hundföretagare 😃 Varje mån Nyhet! Månadens hundföretagare 😃 
Varje månad kommer vi höra av oss till en slumpmässigt utvald medlem och intervjua dem. Håll koll i din mailinkorg så att du inte missar när vi vill prata med just dig 😊📩 Men nu riktar vi om vårt fokus till seriens första intervju!  🔹 Hej - vem är du? 🔹  Jag heter Jessica och är instruktör, hundbeteendeutredare och lärare i mina två företag Attityd hundkunskap och @motiveradehundar . Dessutom är jag författare till (än så länge) två hundböcker - Blygerhundar - så gör du din hund till en superhjälte och Valpträning - så gör du din valp till en vardagshjälte. Jag bor på en gård med man, höns, katter och förstås mina hundar - tre border collies och en tollare - som tränas i allt möjligt, framförallt freestyle och heelwork to music.  🔹 Beskriv din verksamhet, vad gör du? 🔹  Min verksamhet vilar på flera olika ben. Dels är jag ute och föreläser och håller kurser externt i olika sammanhang, dels håller jag tillsammans med två kollegor både längre och kortare yrkesutbildningar - instruktör, hundbeteendeutredare, berikningsinstruktör och blygerhundsinstruktör. Jag håller också tränarutbildningar som sträcker sig över flera månader och en del onlinekurser, främst med fokus på rädda och reaktiva hundar - blygerhundar. Och så försöker jag klämma in en del privatträningar och konsultationer med jämna mellanrum. När jag inte jobbar direkt med elever och kursdeltagare skriver jag böcker och artiklar.  🔹Vem är din idealkund? 🔹 
Min favoritkund är den som vill lära sig mera! Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller gammal räv - så länge du är intresserad, vetgirig och nyfiken är du min favorit.  🔹 Vad är det svåraste med yrket enligt dig?🔹  Det svåraste är att bedöma vad som är jobb och vad som är fritid. Det är lätt att jobba 24 timmar per dygn 7 dagar i veckan för allt för lite betalt eftersom det man gör är både ens egna och kundens fritidsintresse. Jag försöker vara ganska strikt med kontorstider och att inte slösvara på jobbfrågor på messenger halv tio en fredagskväll - men det är svårt!  ... fortsättning i kommentarerna.
Medlemmar, ni har sedan några dagar tillbaka ett Medlemmar, ni har sedan några dagar tillbaka ett nyhetsbrev i era inkorgar. Det är fullt med viktig information och flera riktigt bra erbjudanden.  ⏳️ Ett erbjudande går ut redan idag, fredag.  Om du inte hittar nyhetsbrevet kan du logga in på medlemssidorna och hitta det under "Aktuellt" i menyn.
Varmt välkommen till ett digitalt möte mellan Sv Varmt välkommen till ett digitalt möte mellan Sveriges Hundföretagare och utbildare inom Hundbranschen. Ett möte för dig som utbildar de kategorier som hos oss kallas hundpsykolog och hundfysioterapeut.  Om du är yrkesutbildare och inte fått mail om detta redan så får du gärna maila emma@sverigeshundforetagare.se  Mötet kommer behandla Statens offentliga utredning från Näringsdepartementet och 
Infrastrukturdepartementet: "Bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård" SOU 2022:58  Tisdag 31e januari kl 10-12.  Mötet kommer hållas digitalt via Zoom Meetings, eftersom landets utbildare är spridda från norr till söder. Anteckningar kommer delas via mail och via facebookgruppen.  #hundpsykolog #hundfysioterapeut #hundföretagare #sverigeshundföretagare
Idag offentliggjordes vinnarna i omröstningen om Idag offentliggjordes vinnarna i omröstningen om årets hundföretagarpriser ⭐️ Hela 700 röstade i de tre kategorierna. Otroligt roligt!  Vinnare blev...  ⭐️ I kategorin Årets företag: Larsgårdens Hundpensionat & Dagis @larsgrdenshundpensionat
"För Larsgårdens Hundpensionat & dagis är en imponerande utveckling i fokus hos de flesta som har nominerade företaget. De har utvecklats från 10 hundplatser 2018 till att i år ha 55 hundplatser och 5 anställda. Även med den kapacitet de uppnått är det ofta fullbokat. De som nominerade företaget lyfte också att  Larsgårdens Hundpensionat & dagis tar emot ungdomar med olika diagnoser på praktik, vilket är väldigt uppskattat."  I kategorin Årets nykomling: Tassa Tillsammans @tassa_tillsammans
"Tassa Tillsammans AB är det yngsta företaget som nominerats i årets Hundföretagarpriser. Trots det har företaget redan flera kurser inplanerade framöver och de har en inomhuslokal för de kalla månaderna. De som nominerat upplever företagets kurser som pedagogiska. Det lyfts också att kursledaren tidigare arbetat som teckenspråkstolk, vilket gör att personer med hörselnedsättning enklare kan tillgodogöra sig kursinnehåll."  ⭐️ I kategorin Årets inspiratör: Lilly & Gänget @hundtranarlilly
En av nomineringarna löd "Lilly delar med sig av sin kunskap på ett lättförståeligt sätt och hjälper verkligen hundägare med vardagliga problem via sina Instagram och onlinekurser" Vilket representerar innehållet i de flesta nomineringar för Lilly & Gänget.  Stort grattis!  #sverigeshundföretagare #hmärkt #vetduvemduanlitar #hund #hundträning #hundliv #hundtips #hundvän #människansbästavän #hundar #hundarpåinstagram
Den 23e oktober blev en man i 50-årsåldern och e Den 23e oktober blev en man i 50-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern allvarligt bitna av en hund. Mannen fördes till sjukhus och kvinnan avled på grund av sina skador. Enligt polisen har hunden attackerat mannen av okänd anledning, varpå hundens ägare ska ha gått ut med hunden. Där bet hunden henne så allvarligt att hon avled. Hunden är avlivad. Sveriges Hundföretagares tankar går till alla närstående.  Sveriges Hundföretagares styrelse förstår att många frågar sig hur och varför något sådant kan hända. Att hundägare blir bitna sker tyvärr flera gånger varje år men att en person blir ihjälbiten är mycket ovanligt. På eftermiddagen den 24e oktober har vi inte säker information om bakgrunden till det som skett i Robertsfors. Därför kan vi bara uttala oss generellt om aggressiva beteenden hos hund.  Aggression kan till exempel bero på rädsla, smärta, trauma eller en kombination av stressande händelser. Därefter måste något i stunden trigga själva beteendet. Hundar biter inte utan någon typ av förvarning, men tyvärr är det vanligt att hundägare missar eller missförstår deras varningssignaler.  Vi vet alltså inte bakgrunden till den tragedi som blev resultatet av attacken igår kväll. Det går tyvärr inte att ändra det som redan skett, men vi kan tillsammans påverka framtiden. Med en kombination av gedigen erfarenhet och vetenskaplig grund kan Sveriges Hundföretagare säga att mer kunskap hos hundägare förebygger problematiska beteenden hos hundar.  För både hundar och hundägares skull vill vi lyfta den otroligt viktiga roll våra H-märkta hundföretagare har i samhället. Till exempel kan rätt valpkurs eller rätt hunddagis hjälpa till att stötta och utbilda hundägare i sin roll. I de fall då problematiska eller oroväckande beteenden uppstår borde det vara lika naturligt att ringa en H-märkt hundpsykolog som det är att ringa en veterinär när hunden haltar.  Styrelsen i Sveriges Hundföretagare förstår att fallet rör upp starka känslor och vill därför påminna om att hämta information från säkra källor. Sprid inte rykten, det gagnar ingen.
Hela 98 nomineringar inkom till årets Hundföreta Hela 98 nomineringar inkom till årets Hundföretagarpriser 🤩, vilket är helt fantastiskt. Sveriges Hundföretagare samlar verkligen helt otroliga företagare.  Nu är det dags för dig att rösta fram årets tre vinnare i våra tre priskategorier 🏆 Rösta via länken i vår profil!  Hur går det till?
28 september - 10 oktober kunde alla som ville nominera den H-märkta företagare till en eller flera kategorier.  Styrelsen röstade sedan fram tre av de nominerade i varje kategori, utifrån de kriterier som satts upp och de motiveringar som inkom.  Den som får flest röster i varje kategori vinner den kategorin. 🏆 Alla får rösta, men bara en gång per person. Därför behövs det att du loggar in på ett googlekonto i samband med röstning.  I formuläret hittar du fullständig information om röstningen samt en lista på alla som nominerades. Rösta via länken i vår profil!  Kika företagens Instagram också!
@gladajyckar @lindashundorado @larsgrdenshundpensionat @pawsitivevibes.se @tassa_tillsammans @hundtranarlilly
@emmaeengqvist  #hundinstruktör #hundpsykolog #hundmassör #hundfysioterapeut #canineopat #hunddagis #hundpensionat #hundtränare #hundrastare #socialatjänstehundar #pedagoghund #terapihund #civilatjänstehundar #specialsök #företag #hundföretag #sverigeshundföretagare #hmärkt #vetduvemduanlitar
Följ oss på Instagram

GDPR & Integritetspolicy - Köpvillkor